Magyar Zsidó Múzeum portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hajnali Láz - Gárdos Péter regénye

Gárdos Péter felzaklató, szenvedélyes regénye kilenc hónap alatt játszódik, 1945 júliusától 1946 márciusáig.  

A nem hétköznapi történet valamennyi szereplője tudatában van léte elviselhető törékenységének. Ezeknek a nőknek, férfiaknak nem volt választási lehetőségük. Sorsuk úgy alakult, hogy jövőjük apróságokon, semmiségeken múlt, s a kibírhatatlant csak rezignált egykedvűséggel, vagy mohó élni akarással voltak képesek legyőzni. 
A főhőst, a 25 éves Miklóst, a regény elején svéd orvosa lényegében halálra ítéli: körülbelül hat hónapot jósol neki még az életből.
Ám a súlyos tüdőbeteg fiatalember hadat üzen a Sorsnak. Megszerzi 117 leány nevét és címét, és ismeretlenül levelet ír nekik.
Ezzel az irracionális, bolondos gesztussal indul el az a megrendítő szerelmi történet, amely legyőzi a halált is.
Kétszáz kilométerrel távolabb, egy másik rehabilitációs lágerben egy 19 éves lány, Lili megkapja Miklós levelét, s miután súlyos vesebetegsége miatt három hétig ágyhoz van szegezve, unalmában, meg kíváncsiságból is – válaszol Miklósnak. 
Sűrűsödő, felzaklató, egyre szenvedélyesebb levelezésük olyan, mintha egy mai e-mailező, chatelő internetes kapcsolat huszadik századi változatát olvasnánk.  Ám az ő kiteljesedő szerelmüknek szüksége van a svéd posta hibátlanul működő gépezetére is. 
A Hajnali láz hősei mindenáron élni akarnak. Orvosaik agyongyötört, csont sovány, lázas testüket ápolják. Lelkük sebeivel azonban saját maguknak kell megbirkózniuk.
Gárdos Péter szikár, kifejező nyelven, nagy láttató erővel, érzékeny empátiával tárja elénk első regényét. És miután az olvasó hamar rádöbben, hogy Gárdos szüleinek levelei hitelesek, a történet minden szeszélyes fordulatát, humorát, kis emberi árulásait is végtelenül igaznak érzi majd.
Jogosan.
A regényben szárba szökkenő szenvedély, szerelem a valóságban is lényegében így alakult, a leveleket az író édesanyja és édesapja megőrizte, és a földi poklon túljutó, egymást ismeretlenül kiválasztó két ember ötven évre vállalta társul a másikat.

A könyv megvásárolható a színház pénztárában 2990 Ft-ért. 

 

http://pinceszinhaz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=219&Itemid=1