Magyar Zsidó Múzeum portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

«      1   |   2   

Félrefordítások bibliai héberből
Nem rossz vicc, hanem komoly kérdés: mi a közös az egyszarvúban, a rénszarvasban, a hangyaoroszlánban, a baziliszkuszban és Mózesben? A válasz pedig a következő: mindannyian szerepeltek bibliai témájú félrefordításokban!  
 
Milyen nyelven beszél a zsidóság?
A zsidóság több mint kétezer éve szétszóródva él, maga a diaszpóra szó is a zsidók szétszóródását jelentette eredetileg (ógörög nyelven: διασπορά – szétszórás, szétszóródás). Ez alatt az idő alatt a zsidók rengeteg különböző nyelvet beszéltek. Hol élnek ma a zsidók, és milyen nyelven beszélnek?     Zsidók a világban ma (nagyítható). Kék - sűrűn lakott, fekete - ritkábban lakott, piros - városok jelentős zsidó lakossággal.
 
A Facebookon gyűjt az auschwitzi emlékmúzeum
A Facebook közösségi portálon szervez gyűjtést az auschwitzi emlékmúzeum, amely 120 millió eurónyi adományt vár az egykori náci megsemmisítő tábor megőrzéséhez.  
 
Hajnali Láz - Gárdos Péter regénye
Gárdos Péter, a Pinceszínház művészeti vezetőjének regénye október végén jelent meg az Olvasó Sarok Kiadó gondozásában. Ez a történet ott kezdődik, ahol a többi általában véget ér. A Hajnali láz helyszíne Svédország. A regény szereplőit azokban a túlélő, rehabilitáló táborokban ápolják, amelyekről ez idáig nagyon keveset tudtunk.
 
A magyarországi zsidóság története
Több sírkő bizonyítja, hogy a római Pannónia provincia területén, már a II-III. században éltek zsidók. Hászdáj ibn Sáprut levele valószínűvé teszi, hogy a IX-X. században már nem csak vándorló kereskedők, hanem letelepedett zsidók is laktak az ország területén.
 
Kovács András: A Másik szeme
    KOVÁCS ANDRÁS: A MÁSIK SZEME   GONDOLAT KIADÓ BUDAPEST, 2008  
 
Audio Guide
Audio guide a múzeumban    
 
Tárlatvezetés
  TÁRLATVEZETÉS  
 
«      1   |   2