KRAKKÓI TÓRAKORONA

A  HÓNAP  MŰTÁRGYA

 (Február)

 

TÓRAKORONA  A  XVIII.  SZÁZADBÓL

 

 

t__rakorona.jpg

 

 

 

 

A legrégebbi tóradísz a rimon, ami a Bibliában a főpap ruháját ékesítette. A XVIII. században koronával ékesített variációk jöttek létre, kis harangokkal, melyek a Tóra hordozásánál csilingelnek. Tehát a tórakorona a rimonpárral azonos funkciót lát el: mintegy eltakarja az élet fájaként ismert, de esztétikailag nem mindig szép fa hengereket. (Ezekre a hengerekre tekerik fel a papiruszból vagy bőrből készült Tórát.)  A szefárd ( a Spanyolországból elszármazott) zsidók néha sisakot helyeztek a tóratekercs tetejére, ez a szokás azonban a múlt század vége óta feledésbe merült.

  

A Magyar Zsidó Múzeum tulajdonában levő legrégibb, részben aranyozott ezüst tórakoronát Krakkóban készítettek a XVIII. század közepén.

 

 A zárt Tórákat bársonyba vagy selyembe burkolt, aranyszálakkal szőtt tóraköntösbe öltöztetve, majd ezeket a már fent említett ezüst kegytárgyakkal, rimonpárral vagy tórakoronával és tóravérttel szokás ékesíteni. Ebben a szépen felöltöztetett és díszített formájában „várja” a Tóra, hogy a zsinagógában elővegyék és a hét meghatározott napjain olvassanak belőle.

 

A hónap műtárgyaként bemutatott ezüst tórakorona hat kis abroncsát hat egymásra néző, ágaskodó aranyozott oroszlán tartja. A korona alsó és felső részét visszatérő motívumok, stilizált virágok, levelek díszítik, utalva arra, hogy a Tórát eredetileg virágkoszorúval övezték.

 

A tórakorona tetején gömb alakú, hatágú leveles rozetta található, ami fenyőtobozos gombban végződik. Alsó részét hat piros üveg ékkő díszíti.

 

A tórakoronák átmérője hagyományosan 40 centiméter átmérőjűek. A mi műtárgyunk  a maga 11 centiméterével szokatlanul pici, valószínűleg egy különösen kis méretű Tóra dekorálására szolgált.

 

Hasonló nagyságú és kivitelezésű tóravértet őriznek a jeruzsálemi Israel Museumban és a krakkói zsidó hitközségben.

 

Múzeumunk tulajdonában levő tórakoronák többsége Bécsben és Pest-Budán készült, a régióra jellemző úgynevezett zárt koronás típus alapján, hagyományos, „nagy” méretben.

A XVII. század második felétől, de különösen a XIX. században a megerősödött pest-budai zsidóság megrendeléseivel látta el a hazai, pesti és budai ötvösöket, akik sokszor főműveiket készítették a zsinagógák számára.

 

 

 

 Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet ...
Mesepedagógiai műhely tt. A foglalkozások 2014 őszén z&aacut ...
További cikkek
Eseménynaptár
2015. Március « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Új design
Hitközségi hírek