Mesepedagógiai műhely

Mesepedagógiai műhely - Együttműködés a Scheiber Sándor Általános Iskolával

Mesepedagógiai műhely

Együttműködés a Scheiber Sándor Általános Iskolával

 
 
meseped.jpeg
 
„A változó elméletek mellett a mesének egyik jelentősége kétségtelen: erkölcsös gondolkodása, igazságakarása. Benne ledől a jog érvényesülésének minden korlátja: a gonoszság végül elbukik, az ártatlanság diadalmaskodik s boldogságot ér. A mese a néplélek igazságszeretetének megszólalása. Hát még a zsidó mese (...)!”
Heller Bernát: A héber mese
 
A Magyar Zsidó Múzeum 7 alkalommal mesepedagógiai műhelyt indított 2014 tavaszától. A programsorozat kísérleti jellegére való tekintettel a Scheiber Sándor Általános Iskolával működünk együtt. A foglalkozások 2014 őszén zárulnak.
 
meseped_1.JPG
 

A foglalkozások tematikája

Filó Vera mesepedagógus az első 6 foglalkozáson 6 zsidó népmesét dolgoz fel. A hetedik találkozás a gyerekek által kiválasztott mese dramatizálása következik. 
 
„A mesepedagógia, naponta ismétlődő mesélés és mondókázás, a pedagógus közös játéka a gyerekekkel, amely minden résztvevő számára örömforrást jelent. 
A mesélés-mondókázás és a játék mellett fontos szerepet kap a tánc, a népdal, a népi játék, a mozgás, a kézművesség, az alkotás, a párbeszéd minden formája, az érzékszervek-érzékelés fejlesztése, kapcsolatkeresés a minket körülölelő világgal, a földdel, a vízzel, a tűzzel, és a levegővel.”
 
www.mesepedagogia.hu
 
„Minden foglalkozás (a gyerekek koncentrációját, figyelmét rendező, majd a meséhez lazán, majd egyre szorosabban köthető) játékkal indul, majd szépen lecsücsülünk a párnákra, meggyújtok egy gyertyát, mesélek, elfújom a gyertyát, aztán ki-ki rábök egy szerepre, amit jelen pillanatban a legközelebb érez magához. Végül (és ez a legizgalmasabb) a mesét eljátsszuk. A foglalkozás utolsó perceiben még egyszer összefoglaljuk a történteket (kinek mi tetszett legjobban a szerepben, mit visz haza?). Aztán remélem ezzel álmodnak! Minden mesének van egy ajándéka, amit a gyerek tényleg, már a kezében vagy a zsebecskéjében hazavihet.”
Filó Vera
 
 
A feldolgozandó mesék:
Salamon király és a méh
Az igazság mécsese
Angyalok serege
A fiú, aki az ábécét imádkozta
Egy fél takaró
A füge
A gránátalma magja
A furfangos madárka
 

Csoportok jelentkezése

Az első kísérleti mesepedagógiai műhelyfoglalkozás lezárása után, ősszel hirdetjük meg (zsidó és nem zsidó kisiskolások számára) a nyilvános programot.
 

További információ:

Kovács Éva
muzeumpedagogia @ zsidomuzeum . hu
0620-3433-541

 

 Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet ...
Mesepedagógiai műhely tt. A foglalkozások 2014 őszén z&aacut ...
További cikkek
Eseménynaptár
2015. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Új design
Hitközségi hírek