Szilárd Klára kiállítása

Szilárd Klára új műveinek kiállítása 2013. december 15 – 2014. február 16.

Szilárd Klára új műveinek kiállítása

2013. december 15 – 2014. február 16.

 
 
Szil__rd_Kl__ra_A_term__szet_a_mechanikus_vil__gba_t__r_2013_olaj_v__szon_114x147cm_m__solat.png
 
A 92 éves Szilárd Klára festőművész ma is aktívan dolgozik, művészete korábbi periódusainak termését új művekkel gazdagítja, amelyek szervesen kötődnek korábbi műveihez, ugyanakkor új festői leleményekkel gazdagítják azt. Ma is érvényes rá, amit 1990-ben, amikor első jelentős kiállítását rendezhette meg a budapesti Vigadó Galériában, Udvardi Erzsébet ezekkel a szavakkal fogalmazott meg: „… ez a festői hang tele van izgalommal, feszültséggel, vibrálással. Olyan átélésekről tanúskodik, amely a lét, az élet, az univerzum nagy hullámzásait képes egy négyzetnyi mezőbe kényszeríteni. Az ő látványiban mindig drámai erő van, amellyel a természet monumentális hatalmasságát számunkra közvetíti.” 
 
Munkássága mindig is sokrétű volt. Alapvetőn festő, de az ötvenes években tett olaszországi tanulmányi utakat és tudatos felkészülést követően, rendkívül igényes és foglalkoztatott üvegművész lett, aki Izraelszerte zsinagógák üvegablakait tervezte, kivitelezte.  Minden festői technikában otthonos, az olajfestés mellett közel áll hozzá az akvarell. Mindig is felkészülten rajzolt, ceruzával, tussal egyaránt, s a nyolcvanas évek második felétől hegesztett, absztrakt vas szobrokat is készített. Otthonos a természetelvű, látványközpontú ábrázolásban, a figurális felfogásban, valamint egy sajátos szürrealisztikus megközelítésben, de egészen kitűnőek elvont, nonfiguratív, expresszivitással teli festményei, grafikái, s a varázsló azért pontos kifejezés, mert a végletek között sokszor izgalmasan egyensúlyoz, átjár, ezzel is kifejezve alapvetően szabadságra determinált személyisége mélységeit, hitelét.
 
Szilárd Klárához mindig közel állt a természet, sőt az intenzív testközelséget kedveli. Izraeli évei alatt lenyűgözte őt például a sivatag (sokat is járt benne), melynek ihlető és inspiratív hatása végig vonul egész festészetén, s ugyanígy festette, rajzolta, több földrészen szerzett benyomásai alapján a fák világát, jelenségét. Így született meg az a döntése, hogy változatos életműve sokféle tematikus egységéből 90. születésnapja alkalmából Fatörténetek címmel rendezett önálló kiállítást, amely 2011. tavaszán nagy sikert aratott a Stefánia Galériában. Ott sem a naturalisztikus képi rögzítés volt a célja, hanem minden esetben áttételes mondandók manifesztálása is. E munkái organikus gyökérzetűek, s minden esetben szembehelyezhetők az indusztriális társadalom lélekpusztításával. 
 
Legújabb képei izgalmas kísérletet jelentenek arra vonatkozóan, hogy a korábbi naturalisztikus de erősen absztrahált motívumokat tovább  absztrahálva immár teljesen elszakad a direkt látványtól és látványként, vízióként fogalmazza meg mondandóját. Az alapelemekig ás le, ahogyan egyik legfontosabb műegyüttese, a Négy elem jelzi, hogy a lebontott világ egyes részeit újra összerakja, az egyes elemek helyét a makrokozmoszban újra kijelölhesse. Rendkívül dinamikus, expresszív alkotásainak intenzív színvilága, a különböző tér- és időrétegek egymást ellenpontozó hatása az utóbbi évek kortárs magyar művészetének figyelemreméltó alkotásaivá teszi legújabb képeit. A művésznő lehetőséget kapott rá, hogy legújabb alkotásait – az olajfestmények mellett akvarelljeit – a Magyar Zsidó Múzeumban bemutassa, a művekről szóló kötet megjelentetése mind az életmű összefüggéseit, mind a műveknek a kortárs magyar művészet egészében elfoglalt helyét eredményesen szolgálhatná.
 
/P. Szabó Ernő/
 
 
A kiállítás kurátora: P. Szabó Ernő, művészettörténész (Új Művészet szerkesztője)
 

A kiállítás katalógus az 1. emeleti könyvespultunknál 1500 forintért megvásárolható.

 
Jegyárak
egyéni felnőtt vagy diák: 800 ft / fő
felnőtt vagy diák csoportok (10 fő fölött): 500 ft / fő
 
Nyitvatartás
vasárnap – csütörtök: 10:00-16:00
péntek: 10:00-14:00
szombat: zárva
 Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet ...
Mesepedagógiai műhely tt. A foglalkozások 2014 őszén z&aacut ...
További cikkek
Eseménynaptár
2015. Március « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Új design
Hitközségi hírek