A zsidóság és a szőnyeg

 

A   Z S I D Ó S Á G    É S    A   S Z Ő N Y E G
 
 
A MAZSIHISZ–Magyar Zsidó Múzeum és az Első Pesti Szőnyeg Társaság  közös kiállítása
 
 
A Magyar Zsidó Múzeum legújabb kiállítása több szempontból is kiemelkedő tárlat.
Nemcsak iparművészeti kiállítás, hanem egy átfogó kultúrtörténeti tárlat esszenciális élményekkel.
Kevesen tudják, hogy a szőnyeg, a drágakövek után a második helyen áll az érdeklődés központjában. A szőnyeg fogalmába nem csak a klasszikus értelemben ismert kárpitok tartoznak, hanem ide soroljuk a zsidó vallási textileket, valamint a szakrális textileket is.
 

 
A mostani ismereteink szerinti legidősebb szőnyeget, Szergej Rudenko által vezetett szovjet régész csapat találta 1949-ben, az Altáj hegység Pazyrik völgyében, innen is a szőnyeg elnevezése. Korát az időszámításunk előtti V. századra teszik.
 
A Pazyrik szőnyeg kapcsán már sok ember fejében felmerült a kérdés: kik lehettek az első szőnyegkészítők? A törökök és az örmények szerint ők voltak, de Anton Felton - a Zsidó Szőnyeg című könyv szerzője - szerint az első szőnyegeket a zsidók készíthették. Tudományos körökben nagy az egyetértés, hogy a kelet-ázsiai nomád török törzsek találhatták fel a csomózás technikáját.
2.jpg 
 
A legrégebbi, zsidósághoz köthető szőnyeg a Berlini Iszlám Művészetek múzeumában tekinthető meg, amely egy XIV. századi, Spanyolországból származó Zsinagóga szőnyeg töredék. Történelmileg bizonyítható, hogy az 1492-es spanyol kiűzetés után a szefárd zsidóság hatással volt az oszmán szőnyeg kultúrára, hisz az imaszőnyegeken a granadai Alhambra híres oszlopai ettől a kortól jelennek meg. Kiváló korai példája ennek a korszaknak a washingtoni Textil Múzeumban látható, s a XVII. század elejéről származó kairói zsinagóga szőnyege.
Általánosságban is elmondható, hogy a korai spanyol időkben egészséges munkamegosztás alakult ki a mórok és a zsidók között. Az előbbiek biztosították az alapanyagot és az élő munkát a szőnyegkészítéshez, míg az utóbbiak a gyapjú színezésének és a szőnyegek kereskedelmének voltak meghatározói.
 
1.jpg
 
Az 2007-ben alakult Első Pesti Szőnyeg Társaság és a Zsidó Múzeum célja, hogy bemutassuk a szőnyegkészítés legfontosabb régióiból származó szőnyegeit, valamint cáfoljuk, azt a közhiedelmet, hogy a szőnyegművészet csakis az iszlám világában létezhet.
 
A kiállításon, a Magyar Zsidó Múzeum európai hírű textil gyűjteményének különleges válogatásával találkozhatunk, valamint magángyűjeményekből származó, - a világon egyedülálló szőnyegek is bemutatásra kerülnek.
Felidézhetjük gyermekkorunk emlékeit a „repülő varázsszőnyeggel”, mely különböző régiók meséinek egyik elengedhetetlen kelléke volt.
 
Reményeink szerint a kiállítás megtekintése után, egyre többen fedezik majd fel újra a szőnyegek csodálatos világát s újraéledhet az a virágzó szőnyegkultúra, mely a II. világháború előtt oly természetes volt a polgárság körében.
 
 
 
A tárlat kurátorai:
 
Rusznák Rita (Magyar Zsidó Múzeum),
Dénes Sándor elnök (Első Pesti Szőnyeg Társaság).
 
A kiállítás helyszíne: Magyar Zsidó Múzeum, 1077 Bp., Dohány u. 2.
Szombat kivételével naponta 10-18 óra között, pénteken 10-16.30 óra között látogatható.
 
Kapcsolat:
rusznakr@hotmail.com (06-30-381-21-61)
cpa@cpa.hu (06-30-942-93-27)
          
 

 

 Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet ...
Mesepedagógiai műhely tt. A foglalkozások 2014 őszén z&aacut ...
További cikkek
Eseménynaptár
2015. Március « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Új design
Hitközségi hírek