A PÁDOVAI RIMONPÁR

 

A  HÓNAP  MŰTÁRGYA

(Január)

 

RIMONPÁR

A Tóratekercs legrégebben kialakult díszei közé tartoznak a tekercset tartó fa rudak végére helyezett rimonok. A rimon héberül gránátalmát jelent, ami ősi szimbóluma a termékenységnek, gazdagságnak, s átvitt értelemben a Tórának is. Írott források már a 11. századtól utalnak rimonokra, de tárgyi emlékünk csak jóval későbbről van.

A rimonpárok időben később kialakult, az askenáz kultúrkörben elterjedt változata az építészeti elemeket felmutató, tornyos, emeletes forma.

 

rimon.jpg

 

A múzeum legművészibb kegytárgya egy felirat szerint 1700 (?) körül készült olasz rimonpár, amelyet Ábrahám Szófer 1701-ben adományozott. Mesterjegye szerint Angielo Scarbello d’Este ötvös készítette Padovában. Itáliában alakultak ki a rimon legtökéletesebb formái. Megformálásukban az ötvös minden művészi és technikai készséget latba vetette. Mind a forma, mind a technikai kivitel tökélye bámulatra méltó ezen a remeken is, amelynek analóg példányát jeruzsálemi Israel Museum őrzi. A részleteiben miniatűrszerűen finoman megmunkált, háromemeletes rimon az európai ötvösség kimagasló alkotásai közé tartozik, a barokk fény-árnyék hatásait kiaknázó lendületes formaadásban éppúgy, mint a kagylódíszek kapcsolódásainak variációiban, a rácsos erkélyekkel záródó fülkében a jeruzsálemi szentély apró, aranyozott öntött tárgyainak ábrázolásaiban. A budapesti példány gazdagabban kialakított, mint a jeruzsálemi, aljáról is két sorban csüngenek a függelékek.  

 

 Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet ...
Mesepedagógiai műhely tt. A foglalkozások 2014 őszén z&aacut ...
További cikkek
Eseménynaptár
2015. Március « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Új design
Hitközségi hírek